Je wilt ratjes… Maar willen de ratjes jou ook?

Je hebt besloten dat je twee of meer ratjes als huisdier wilt. Tamme ratjes zijn geweldige huisdieren, maar net zoals jij eisen stelt aan je huisdier, stellen zij eisen aan jou. Heb je aan de volgende dingen al gedacht?

  • Tijd. Het houden van ratjes - net als alle andere huisdieren - kost tijd. Ratten zijn intelligente dieren die zich snel vervelen. Denk er daarom aan dat ze minimaal een uur per dag aandacht nodig hebben, het liefst meer. Dan hebben we het over aandacht buiten de kooi. Bijvoorbeeld knuffelen bij jou of even lekker loslopen. Daarnaast moet de kooi meerdere keren per week worden schoongemaakt. Ga er daarom vanuit dat je dagelijks minimaal één á twee uur kwijt bent aan je ratjes. Heb je die tijd?
  • Het houden van ratten kost geld. Daarvan zijn de aanschafkosten lang niet de belangrijkste. Een kooi koop je tenslotte maar één keer. De kosten van voer en bodembedekking komen echter regelmatig terug. Maar ook dat zijn niet de grootste kosten. De grootste kostenpost is de dierenarts. Ratten zijn dieren die - in vergelijking met andere kleine huisdieren - relatief snel ziek worden. Vooral luchtwegproblemen en tumoren komen vaak voor. Een dierenartsbezoekje is daarbij noodzakelijk. Alleen een consult van de dierenarts kost gemiddeld al tussen de 20 en 35 euro. Een operatie om een tumor te verwijderen kost al gauw 75 á 150 euro. Andere rattenliefhebbers kunnen je vertellen dat het houden van een klein groepje ratten soms honderden euro’s per maand kost aan dierenartskosten. Heb je dat en ben je bereid het uit te geven aan de ratjes?

Als ratje Vinnie een vogeltje was geweest, was ze een pechvogeltje. In haar leventje heeft ze ontelbare keren de behandelkamer van de dierenarts van binnen gezien. Pas zes weekjes oud was ze, toen ze voor de eerste keer naar de dierenarts mocht. Huidmijt had ze, en een reeks van nare injecties volgde. In haar verdere leventje heeft ze tot drie keer toe baarmoederontsteking gehad. De derde keer overleefde ze bijna niet. Ze werd toen geopereerd, waarbij haar baarmoeder werd weggehaald. Naast deze zware operatie is Vinnie nog drie keer geopereerd, om een tumor te laten verwijderen. Toen ze wat ouder werd, kreeg ze last van haar tandjes, die in het begin daarom elke maand bijgeslepen moesten worden. Haar tandjes werden steeds slechter, totdat ze geen harde dingen meer kon eten en haar tandjes eigenlijk wekelijks bijgewerkt moesten worden. Op dat moment hebben we besloten dat het zo genoeg voor haar was en is ze ingeslapen. Door alle goede zorgen heeft ze toch nog de respectabele leeftijd van 2 jaar en 2 maanden gehaald. Vinnie was een geweldig lief knuffel ratje, maar werd voor de grap wel eens mijn ‘gouden’ ratje genoemd, aangezien ik in totaal rond de 600 euro kwijt ben geweest voor al Vinnie’s dierenartsbezoekjes. Iets wat ik overigens met veel liefde betaald heb. Vinnie was een extreem pechvogeltje en we hebben na haar gelukkig nooit meer zo’n ontzettend pechratje gehad. Toch geeft het weer, hoe vaak één ratje ziek kan worden, en hoeveel je dat kost aan dierenartskosten…


  • Een goede dierenarts. Niet alle dierenartsen hebben verstand van tamme ratten. Informeer daarom nog vóórdat je ratjes aanschaft bij dierenartsen in de buurt. Vraag hen naar hun kennis en ervaring wat betreft tamme ratjes. Belangrijk is dat zij tijdens operaties gebruik maken van gasnarcose. Narcose door middel van een injectie is namelijk veel risicovoller voor je rat. Wat er via een injectie in zit kan er immers niet meer uit, terwijl gasnarcose op elk moment stop gezet kan worden. Wat erg belangrijk is als er iets niet goed gaat met je rat. Je kan ook andere rattenliefhebbers vragen of zij een goede dierenarts bij jou in de buurt weten. Houd er rekening mee dat een goede dierenarts niet altijd om de hoek zit. Vaak moet je zelfs naar een andere stad of dorp rijden.  
  • De mogelijkheid om de dierenarts te bezoeken. Ratten wachten niet op dierenartsspreekuren of totdat jij vervoer hebt om ziek te worden. Als ratten ziek worden, gaat het vaak snel bergafwaarts. Daarom is het belangrijk op zo’n moment zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Ook al is dit midden in de nacht. Heb je daar vervoer voor? Bedenk ook dat, ook al heb je een dierenarts vlakbij gevonden, de dienstdoende nacht- of weekendarts niet dezelfde dierenarts hoeft te zijn. Vaak werken dierenartsen wat dat betreft samen, en moet je soms veel verder rijden om bij de dierenarts te komen. Is dit voor jou mogelijk en ben je bereid dit te doen? Overleg dit ook met je ouders of partner, als je van hen afhankelijk bent wat vervoer betreft. 
  • Een goede plek voor de kooi. Niet onbelangrijk is een goede plek voor de kooi. Ratten zijn erg gevoelig voor tocht, daarom is het belangrijk om de kooi niet op de grond te zetten of vlakbij een raam. Het beste kan de kooi minstens 20cm van de grond afstaan. Op een klein tafeltje is nog beter. Ratjes vinden het daarnaast ook fijn als hun kooi wat hoger staat. Dit geeft ze een mooi uitkijkpunt, waarvan ze de omgeving goed in de gaten kunnen houden.  Ook mag de kooi niet in de buurt van een warmtebron (zoals een kachel/verwarming) of in direct zonlicht staan. De beste temperatuur van de ruimte is tussen de 15 en de 21 graden Celsius, met een maximum van 25 graden. Boven de 25 graden wordt het gevaarlijk voor ratten (op hele hete dagen kan dit voorkomen, maar dan moet de ratten zeker verkoelingsmogelijkheden gegeven worden). De optimale luchtvochtigheid is 45-55%, zet de rattenkooi dus niet op een vochtige plek, zoals een kelder. Houd ook rekening met andere huisdieren. Het is aan te raden om ervoor te zorgen dat honden en katten niet bij de kooi kunnen. Als een kat of hond een rattenstaart te pakken neemt die uit de kooi steekt, kan dit nare verwondingen tot gevolg hebben. Daarnaast geeft het de ratten ook meer stress, wat niet goed voor hun algehele gezondheid is. Voldoet de ruimte waar de kooi staat niet aan één van deze eisen? Dan heb je een grotere kans dat de dieren ziek worden, en moet je je afvragen of jij ratten wel een fijn en gezond leven kunt bieden.  

Toestemming van huisgenoten of huisbaas. Je zal de eerste niet zijn die ratjes aanschaft zonder toestemming van hun huisgenoten of huisbaas en daarom de diertjes weer met pijn in het hart weg moet doen. Ratten zijn leuke huisdiertjes, waar je je snel aan hecht. Bespaar jezelf het verdriet van afscheid nemen (en de ratten de stress van het extra verhuizen) en overleg eerst met mensen die bij je in huis wonen, zoals je ouders, partner of andere huisgenoten. Willen zij wel ratjes in huis? Woon je in een huurhuis? Vraag dan ook aan je huisbaas of je wel ratjes mag houden. Vooral in studentenhuizen zijn huisdieren vaak niet toegestaan. Al wordt er soms een uitzondering gemaakt voor knaagdieren.  

 

Bereid zijn te zoeken naar goede bodembedekking en voer. Niet alle dierenwinkels verkopen de juiste bodembedekking of voeding voor je ratjes. Ook geven dierenwinkels vaak niet het goede advies (vooral als het gaat om bodembedekking). Daarom moet je soms wat meer moeite doen voor de aanschaf van voer en bodembedekking. Ook is de goedkoopste bodembedekking of voeding niet altijd de beste. Ben je bereid door te zoeken en meer moeite hiervoor te doen? Ook als dit betekend dat je bijvoorbeeld je spullen moet bestellen (via internet of via de dierenwinkel)? 

 

Ratten kies je niet voor even, maar voor hun hele leven. Koop nooit een dier in een opwelling. Denk er altijd goed over na. Ratten leven gemiddeld 2,5 jaar, vrij kort als je het vergelijkt met andere huisdieren. Toch moet jij 2,5 jaar lang voor de dieren zorgen. In die 2,5 jaar kan er veel in je eigen leven veranderen. Denk er dan ook goed over na, of jij wel zo lang voor de dieren wilt zorgen. Ratten zijn geen wegwerpartikelen, als je ze aanschaft, doe je ze de belofte dat je voor de rest van hun leven voor ze zorgt.

 

Je hebt dit allemaal gelezen en bent bereid om je best te doen voor de verzorging van de ratjes. Je hebt toestemming, een gezonde ruimte voor de ratjes, een goede dierenarts en de mogelijkheid deze op elk tijdstip te bezoeken en vooral heb je tijd en geld genoeg om je ratjes een prachtig leventje te geven. Kortom je voldoet aan de eisen die de ratten aan jóú stellen. Gefeliciteerd! Jij bent het waard om ratten te houden. 

 

Twijfel je nog? Dan is het misschien een tip om eens een paar ratten te logeren te vragen. Overleg eens met een rattenliefhebber die al ratten heeft of met een opvang, of je een paar weken voor een aantal ratten mag zorgen. Op die manier kom je erachter of tamme ratten echt de huisdieren zijn voor jou. Passen ze toch niet bij je? Dan kun je ze teruggeven aan hun eigenaar, zonder dat je al aan de ratjes vastzit. 

 

Voldoe je niet aan bovenstaande eisen of kun of wil je de moeite niet doen? Dan moet je er nog eens heel goed over nadenken of je wel ratten als huisdier wilt en waarom. Wij raden je het dan ook af om ratten als huisdieren te nemen.